Vestuviniai tortai

Vestuviniai tortaiVestuviniai pyragai pradėti gaminti Europoje Romos imperijos laikais, o Lietuvoje - tada kada lietuviai tapo pagonimis. Per kelis tūkstančius metų pasikeitė ritualinio vestuvinio torto tradicijos, paskirtis ir išvaizda. Ilgą laiką tortai buvo kepami kaip paprasti pyragai.  Šiuolakiniai keliaaukščiai vestuviniai tortai atsirado tik devynioliktame amžiuje Prancūzijoje. Jį konditeriai sukūrė įkvėpti viduramžių Anglijos vestuvių tradicijos.

Šiandieniniai vestuviniai tortai gali būti įvairiausiu stiliu. Konditeriai juos gamina aplietus juodu šokoladu, margus, dekoruotus cukrinėmis arba gyvomis gėlėmis, šokoladinėmis figūrėlėmis arba . Vestuvių tortas gali būti vieno, dviejų, trijų ar daugiau aukštų. Gali būtį  stačiakampis, apskritas ar ovalus, primenantis, gausybės ragą, saldumynų kraitelę ar supakuotas dovanas, sudėliotas iš daug skirtingų pyragaičių. Gali būti visiškai originalūs, modernūs ar romantiški. Torto dekoracijos spalva gali būti derinama su puokštės spalvomis ar jaunosios vestuvine suknelė.

Tad kaip išsirinkti ir užsisakyti geriausia tortą vestuvėms? Pirma reikia orientuotis pagal savo piniginės storį. Dažniausiai nemažų duonos ar kitokio pobūdžio gamyklų tiekiama produkcija yra žymiai pigesnė nei specialių konditerijų parduotuvių, gaminančių pagal užsakymus, gaminiai. Peržvelkite vestuvinių tortų nuotraukas - gamintojo internetinėje svetainėje ar kataloge. Jei jūs apžiūrinėjate katalogą pačioje įmonėje, kuri pati kepa tortus, galite paklausti ar negalima būtų paragauti siūlomų tortų pavyzdžių. Tuo pačiu galite užsisakyti mažą (iki 1 kilogramo) tortą pabandymui, jei galite leisti sau sumokėti daugiau pinigų.

Kai jau išsirinkote patinkantį tortą, jums reikia apsispręsti kokio svorio tortą pirksite. Svoris dažniausiai yra skaičiuojamas pagal vestuvių vietoje dalyvaujančių svečių skaičių. Dažniausiai naudojamas santykis yra 1 žmogui 140-210 g. Galite užsisakyti truputį daugiau, „su atsarga", geriau tegul lieka šiek tiek torto, negu kažkam pritrūksta. Jeigu žmonių bus 15-20 - torto svoris turi būti 2,1-3,15 kg. Jei 30 žmonių - 6 kg, jei 40 - 8 kg ir t.t. Dažniausiai tortus, kurie sveria daugiau nei 3 kilogramai, gamina ne vieno aukšto.

Na ir kai žmonės užsisako vestuvinį torta, turbūt iškyla klausimas: Per kiek mums ta nepakartojamąjį tortą pagamins ? Atsakymas paprastas kuo sunkiau jūsų užsakytas tortas yra pagaminamas, tuo ilgiau jis bus daromas ir kepamas, todėl reiktų pasiruošti ir užsakyti iš anksto. Optimaliausia užsakynėti torta būtų likus savaitei iki vestuvių. Pagaminti neblogą ir didelį vestuvių tortą per kelias dienas praktiškai yra neįmanomas dalykas arba jums kainuos žymiai daugiau. Kai kurios įmonės ima užstatą už tortą, užstatas gali siekti net iki 100% užsakymo kainos. Taip konditerijos įmonė apsidraudžia tam atvejui, jei sutuoktiniai paskutiniu momentu atsisakytų vestuvinio torto (juk visko gali atsitikti, pakol laukiame šitos nepakartojamos šventės).

Šventinio torto išnešimas. Nuotaka ir jaunikis ima specialų didelį peilį - jį savaime aišku irgi galite papuošti - supintomis rankomis jie kartu pjauna pirmą gabalėlį. Patogiausia pjaustyti neskubant, pajaučiant akimirkos reikšmę: ir nepamirškite žiūrėti į vaizdo ir foto kameros objektyvą! Nereikia, kad nuotaka ir jaunikis pjaustytų visą tortą patys. Atpjovus pirmuosius gabalėlius geriausia atleisti jaunuosius nuo šios pareigos ir paprašyti gamintojų supjaustyt visą likusį tortą, šios ceremonijos svečiams.

Data: 2009-07-17
x
paieška
Neradote reikiamos įmonės ar informacijos? Ieškokite visuose DU.lt projektuose:
Vestuves2.lt - DU.lt dalis